Skip to content

Hoe werkt een WordPress plugin?

Wat is dat nou, een WordPress plugin? En waarom moet ik me hier überhaupt druk om maken? Heb jij een WordPress website of laat je een WordPress webite bouwen? Dan is het woord ‘plugin’ je vast niet ontgaan. We leggen het graag aan je uit 🙂

Wat is een WordPress plugin?

Wat is een WordPress plugin? Volgens onze grote vrienden van Wikipedia betekent het woord plug-in letterlijk invoegtoepassing.

De WordPress plugin

Simpel gezegd, een WordPress plugin zorgt dat jouw website meer kan. Het is dus een extern programma wat je installeert op je website. Deze programma’s bestaan vooral uit scripts en codes. Het zijn externe ontwikkelaars die deze codes schrijven. Dus ben jij een technisch wonder en ben je goed met scripts en codes? Dan kan jij ook makkelijk een eigen plugin maken.

Waarvoor gebruik je een WordPress plugin?

“Dus een plugin geeft mijn website meer mogelijkheden? Heel leuk, maar wat houdt dat in?” Goede vraag! Stel, je hebt een mooie speelgoedwinkel in de binnenstad. Het gaat goed, je verkoopt lekker, maar er is online veel concurrentie. Je besluit je producten ook online te gaan aanbieden, maar helaas heb je alleen een WordPress website en geen webshop. Dan zeggen wij Woocommerce! WooCommerce is WordPress-plugin die je website omtovert tot een moderne webshop. Installeer de plugin, stel hem in, plaats je producten en voila, je hebt een webshop.

Lees ook Hoe Een WordPress Plugin Installeren.

Vijf onmisbare WordPress plugins

WooCommerce is maar één van de duizenden plugins die er zijn. Er zijn meer dan 50.000 verschillende WordPress plugins. We zetten 5 populaire en veel gebruikte plugins voor je op een rijtje.

  1. Contact Form 7 – Plaats een contactformulier op je website
  2. Akismet Anti-Spam – Bescherm je website tegen SPAM
  3. Wordfence Security – Beveilig je website tegen hackers
  4. UpdraftPlus – Maak backups van je website
  5. Duplicate Post – Kopiëer eenvoudig bestaande pagina’s en berichten

Waar vind ik de plugins?

Er bestaan dus meer dan 50.000 plugins, maar waar vind je deze? Hiervoor maken we onderscheid tussen twee soorten plugins:

Gratis WordPress plugins

De gratis plugins vind je binnen WordPress zelf. WordPress heeft een grote database waar ontwikkelaars hun plugins kunnen plaatsen. Sommige gratis plugins hebben maar weinig functies. Wil je toegang tot alle functies , moet je alsnog upgraden naar een betaalde versie. Erg slim van de ontwikkelaar 😉 Je vind alle gratis plugins via WordPress.org of in de achterkant van je website:

Stap 1: Ga naar je dashboard, ga met je muis over plugins en klik op nieuwe plugin

Stap 1 - ga in je WordPress dashboard naar nieuwe plugins

Stap 2: Je bent nu in de plugin database van WordPress. Zoek op categorie of rechtsboven op naam.

Stap 2 - Zoek rechtsboven in het scherm naar jouw WordPress plugin plugin

Betaalde WordPress plugins

Veel ontwikkelaars willen graag wat verdienen aan al dat codeer werk en het schrijven van scripts. Daarom vragen zij een vergoeding voor het gebruik van hun plugin. Niet meer dan terecht toch? We noemen deze betaalde plugins ook wel premium plugins.

Schaf je een betaalde plugin aan? Dan heb je recht op updates en support van de ontwikkelaar. Soms geeft een eenmalige betaling levenslang recht op updates, maar steeds meer ontwikkelaars verkopen hun plugins in abonnementsvorm. Je betaald dan per maand of per jaar en voor diezelfde periode heb je recht op updates en support. Goede premium plugins koop je op Code Canyon.

De voor- en nadelen van WordPress plugins

Ten slotte hebben we het graag met je over de voor- en nadelen van deze plugins:

Voordelen:

  • Plugins breiden je website uit met meerdere functies
  • Veel plugins zijn gratis
  • Met de juiste plugins, wordt je website sneller en veiliger
  • Een plugin is makkelijk te installeren

Nadelen:

  • Niet alle plugins werken goed samen. Hierdoor kan je website ‘breken’
  • Een te veel aan plugins kan je website vertragen
  • Soms stopt een ontwikkelaar met de updates. Zo veroudert de plugin en dat is onveilig voor je website.
  • Je bent afhankelijk van een externe ontwikkelaar

Een plugin is dus een extern programma dat installeert op je website. Het verbreedt de functie van je website zoals een webshop. Uiteindelijk kan je WordPress website niet zonder plugins. Let wel dat je de juiste plugins installeert en alles netjes up-to-date houdt. Zo blijft iedereen te vreden, jij en ook je bezoeker 🙂

Nog geen reactie, wees de eerste!


Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *